Koç Üniversitesi’ne kayıt yaptırmış öğrencilerin bölümlerinde eğitimlerine başlayabilmeleri için Koç Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavına girip geçer puan almaları veya yeterliliklerini gösteren, üniversite tarafından kabul edilen, geçerli bir dış sınav sonucu sunmaları gerekmektedir.

KUEPE ve Seviye Belirleme Sınavı

Koç Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (KUEPE) ve Seviye Belirleme Sınavı 14 Eylül 2020 Pazartesi günü saat 12:00’de Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsünde yapılacaktır. Öğrenciler her iki sınava da gireceklerdir.

Seviye Belirleme Sınavı çoktan seçmeli dil bilgisi ve okuma (kelime haznesi) sorularından oluşmaktadır. Öğrenciler öncelikle bu sınavı alacaktır. Hemen ardından Koç Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (KUEPE) başlayacaktır. KUEPE dört ana beceri olan ‘okuma, dinleme, yazma ve konuşma’ ve gramer ve kelime bilgisini ölçmektedir. Sınavın 80 puanlık ‘okuma, dinleme, yazma, gramer ve kelime’ bölümleri 14 Eylül 2020 Pazartesi günü Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsünde yapılacaktır. Bu bölümlerden 80 üzerinden 40 ve üzeri alan öğrenciler 17-18 Eylül 2020 Perşembe-Cuma günlerinde çevrimiçi/online yapılacak olan 20 puanlık konuşma sınavına girebileceklerdir. KUEPE’nin tüm bölümlerinden toplamda 100 üzerinden 60 alan öğrenciler bölümlerine kayıt yaptıracaktır.

KUEPE sonuçları 22 Eylül 2020 Salı günü ELC web sitesinde açıklanacaktır. KUEPE’ye girip 100 üzerinden 60’dan düşük puan alan öğrenciler KUEPE ve Seviye Belirleme Sınavı sonuçlarına göre en doğru seviyeye yerleştirildikten sonra, seviyelerine bağlı olarak, en az 1 dönem hazırlık programında eğitim göreceklerdir. Öğrencilerimizin bu sınavlara girmeleri, dil becerilerine en uygun seviyeye yerleştirilip akademik olarak başarılı olmalarını sağlayacak olan eğitimi almaları açısından büyük önem taşımaktadır.

Sınavlar ile ilgili detaylı bilgi sınava yakın bir tarihte KU email adreslerinizden sizinle paylaşılacaktır. 2020 girişli öğrenciler için KUEPE sınav örneğini görmek için ELC web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kabul Edilen Dış Sınavlar

Öğrenciler aşağıda belirtilen sınavlardan birinden belirtilen asgari puanı aldıkları takdirde, İngilizce

Hazırlık Programı’ndan muaf tutularak (Seviye Tespit Sınavı almaksızın) öğrenimlerine birinci sınıftan başlayabileceklerdir.

• YDS / E-YDS: 100 üzerinden 80. Sınava giriş tarihinden itibaren geçerlilik süresi 5 yıldır.
  • TOEFL IBT*: 80/20 (Yazılı bölümden): Eğer öğrenci sınava yurt dışında girmişse Üniversite Yönetim Kurulu’na sınavının kabulü için dilekçe yazabilir. My Best Scores uygulaması kabul edilmemektedir. Sınava giriş tarihinden itibaren geçerlilik süresi 2 yıldır.
  • PTE Academic* (Pearson Test of English): 90 üzerinden 67. Sınava giriş tarihinden itibaren geçerlilik süresi 2 yıldır.
  • CAE/CPE*: Grade of C. Sınava giriş tarihinden itibaren geçerlilik süresi 3 yıldır.

*Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerliklerini Belirleme Yönergesi 6. madde 3. fıkra d bendi uyarınca uluslararası bir yabancı dil sınavına eşdeğerlik verilmesinde ve sürdürülmesinde sınavın Türkiye’de yapılıyor olması halinde devlet üniversitelerine ait binalarda yapılması şartı bulunmaktadır.

Geçerli bir TOEFL puanı olanların, TOEFL merkezini arayarak sonuç belgelerini Üniversitemizin 0163 koduna postalatmaları gerekmektedir. Koç Üniversitesine gönderilen öğrenci kopyası geçerli belge olarak kabul edilmez. Ancak kayıt tarihine kadar resmî belgenin Üniversiteye ulaşmaması ihtimaline karşı, var ise öğrenci kopyanızı kayıtta paylaşmanız gerekecektir. Bu durumda sizden, en geç bir ay içinde Üniversitemize ulaşacak şekilde TOEFL merkezinden sonuç belgenizin postalanacağını taahhüt eden bir belge imzalamanız istenecektir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

• Dışarıdan kabul ettiğiniz sınavlara girmeden önce de seviye belirleme sınavına girmem gerekiyor mu?

Hayır dışarıdan alınan sınavlar için böyle bir koşul yok.

• Seviye Belirleme Sınavı’na bir kereden fazla girebilir miyim?

Hayır, yalnızca bir kere girebilirsiniz.

• Seviye Belirleme Sınavı’nın bir örneği var mı? Bu sınava çalışmalı mıyım?

Bu sınavın çalışma örneği yoktur. Seviye Belirleme sınavında okuma (kelime haznesi) ve gramer bölümleri bulunmaktadır. Yaklaşık 40 dakika süren, çoktan seçmeli bir sınavdır ve farklı zorluk seviyesinde sorulardan oluşmaktadır. Bu sınav öğrencinin hazırlık atlamasını değil, mevcut İngilizce seviyesini ölçmeyi hedefler. Bu nedenle, öğrencilerin yapabildikleri tüm soruları yapmaları en doğru seviyeye yerleştirilmeleri bakımından oldukça önemlidir.

• Ne zamana kadar geçerli bir İngilizce Sınav sonuç belgesi getirme hakkım var?

Güz 2020 derslerinin başladığı 5 Ekim 2020 tarihine kadar öğrenciler dışarıdan kabul ettiğimiz sınavlardan almış oldukları geçer puanları sunarak 1.sınıfa başlayabilirler.

• İngilizce Hazırlık Okulu’nda kaç seviye vardır?

Toplam dört seviye vardır:

• Foundation (Başlangıç)
  • Pre-Intermediate (Orta-altı)
  • Intermediate (Orta)
  • Upper Intermediate (Orta-üstü)

Diğer sorularınız için ELC web sitesini ziyaret edebilir veya ELC@ku.edu.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.